Hozzávalók:
- A tésztához: 500 g liszt, 25 g élesztő, 5 dl tej, 50 g cukor, 30 g vaj, 3 db tojás, 1/2 citrom héja, só;
- a sütéshez: olaj
- a töltéshez és a tálaláshoz: 200 g barackíz
- a tetejére: 20 g porcukor
Elkészítése: Az élesztőt egy dl langyos tejben, kevés cukorral, egy kanál liszttel összekeverjük, és langyos helyen felfuttatjuk. Közben a tojásokat szétválasztjuk. A maradék lisztet a tojások sárgájával, csipetnyi sóval, a reszelt citromhéjjal meg a maradék langyos tejjel simára dolgozzuk. Utána a felfutatott élesztőt, és az olvasztott vajat belekeverjük, majd az így kapott sűrű "palacsintatésztába" a kemény habbá vert tojásfehérjét is belekeverjük. Konyharuhával letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük. A tarkedli- (tükörtojás-) sütőt olajjal kikenjük, közepes lángon megforrósítjuk, majd a tésztából egy-egy bő evőkanálnyit a sütő mélyedéseibe töltünk. Mindkét oldalát pirosra sütjük. Ebből a mennyiségből kb. 28 db tarkedlink lesz, amiből kettőt-kettőt barackízzel összeragasztunk, végül porcukorral megszórjuk. Barackízt külön is tálaljunk hozzá. Frissen a legfinomabb.
Utolsó kommentek